ESSI//OHJAUS

Essi Hauta

Ohjaus

4. Vuosikurssi

Facebook Blogger

Essi valmistuu pian ohjauksen koulutuksesta

Olen Essi Hauta, neljännen vuoden ohjauksen opiskelija kasvatustieteellä ja asustelen tällä hetkellä jossain Seinäjoen, Joensuun ja Rovaniemen välillä. Kotoisin olen Seinäjoelta. Yritän olla tehotyttö ja saada tutkintoani hieman suunniteltua aikataulua nopeammin valmiiksi. Sivuaineinani olen lukenut psykologiaa (60 op), opetushallinnon (25 op) ja yritän vielä puristaa työ- ja virkamiesoikeuden sivuaineen (25 op) tälle lukuvuodelle. Tulevaisuudessa minua kiinnostavat myös työ- ja organisaatiopsykologian (60 op) opinnot.

Päädyin UEF:ille, koska heillä on ainoana Suomessa tarjota ohjauksen kandi+maisteri opinnot. Ensimmäisen kerran ajattelin ammattina opoa, kun peruskoulussa meidän opomme unohti vahingossa oppituntimme: minä kyllä olisin parempi opo, muistaisin ainakin opotuntini! Uudelleen ajatus nousi esiin abivuonna, kun en tosiaan tiennyt varmasti mitä haluaisin ja mihin minusta oikein olisi: ehkä se löytyisi muiden toiveammattien ja unelmien löytämisen auttamisesta? Niinpä hain ainoana kasvatustieteen hakukohteena ohjaukseen. Myös VAKAVA-kokeen aineisto sai minut tuntemaan hakevani oikealle alalle.

Pääsin ensimmäisellä hakukerralla sisään ja pian sitä voisi ohjauksen maailmaa muuttaa oppilas kerrallaan parempaan suuntaan. Antoisinta opiskelussa on ollut monipuoliset kurssit: on pienryhmää, suurryhmää, käytännön harjoituksia, kirjatenttejä, esseitä, oppimispäiväkirjoja ja vaikka minkälaisia näiden yhdistelmiä. Rakastan myös aikataulujen suunnittelua, joten akateeminen vapaus on antanut minulle paljon mahdollisuuksia tähän. Rankinta (mutta samalla myös antoisaa) ovat olleet ohjaus- ja opetusharjoittelut, jotka ovat muovanneet paljon käsitystä sekä opiskelusta että itsestä. En sulje pois mahdollisuuttani työskennellä opona jollain kouluasteella, mutta tällä hetkellä minua kiinnostavat erityisen paljon koulutuksen hallinnollinen toteuttaminen (suunnittelu, järjestäminen, opetussuunnitelmat) ja henkilöstöhallinto (työnohjaus, rekrytointi) Toivoisinkin tulevaisuudessani pääseväni monipuolisiin tehtäviin, eli esimerkiksi ison yrityksen henkilöstöhallintoon, jossa saisin sekä suunnitella että olla ihmisten kanssa kontaktissa. Ohjauksen koulutus antaa laaja-alaisen osaamisen pohjan, joten näiden toiveiden pitäisi olla myös mahdollisia 🙂.

Paras hetkesi UEFissa?

Paras hetkeni UEF:issa oli ehkä opintojen aloitus. Se uutuuden ihastus, uudet ystävät ja turvallinen ilmapiiri astua korkeakouluun ja ennen kaikkea varhaisaikuisuuteen.