Essi | Luokanopettaja

luokanopettaja

4. Vuosikurssi

Facebook Blogger

Moikka!
Oon Essi, 24-vuotias luokanopeopiskelija, ja aloittelen parhaillaan neljättä vuotta yliopistossa.

Oon kotoisin Etelä-Suomesta Forssasta, ja valmistuin lukiosta keväällä 2014. Hain puolitosissani opiskelemaan oikeustiedettä, ja hetken olinkin ihan varma että tää on se mun juttu. Avoimessa kursseja tahkotessa motivaatio katosi kuitenkin nopeasti, ja päädyin ensin pariinkin eri työpaikkaan tekemään asiakaspalvelutyötä. Siihen kyllästyttyäni päätin parin kuukauden varoitusajalla lähteä au pairiksi Australiaan vuodeksi. Pikkuhiljaa parin välivuoden aikana kiinnostus kasvatustieteisiin alkoi kuitenkin heräillä, ja päätin tulla muutaman kuukauden jälkeen takaisin Suomeen, jotta voisin valmistautua jälleen pääsykokeisiin. Päädyinkin siis lopulta parin välivuoden jälkeen täysin päinvastaiselle alalle, kuin mihin olin kaavaillut tulevaisuuttani abivuonna.

Mun päätös valita kasvatustieteet ei ollut ollenkaan itsestäänselvyys, enkä kuulu niihin tyyppeihin, jotka on aina halunnut olla opettajia. Omat mielenkiinnonkohteet löydettyäni mun alavalinta on kuitenkin osunut ihan nappiin, ja se on ollut helpottavaa huomata. Jossain siinä välivuosien aikana tajusin, että haluun työskennellä lasten kanssa, koska mun mielestä opettajat ja lasten parissa työskentelevät tekee maailman tärkeintä työtä olemalla mukana lapsen herkimmissä kehitysvaiheissa. Opettajalla voi sitä kautta olla tosi iso vaikutus lapsen koko elämänkaareen, ja vaikka vastuu on iso, koen tän itelleni merkityksellisenä työnä. Ymmärsin myös, että mulle tasa-arvo ja yhdenvertaisuus on tärkeitä arvoja, ja uskon, että voin tän ammatin kautta edistää niitä siellä ruohonjuuritasolla. Mun mielestä sen oman alan löytämiseks kaikki lähtee itseen tutustumisesta, siitä että kiinnostuu avoimesti ympäröivästä maailmasta ja kokeilee eri juttuja oman mukavuusalueen ulkopuolella. Oon ite oppinu paljon uutta tän vinkin avulla!

Luokanopettajakoulutus on ollut just sitä mitä ootinkin. Meillä on toki jonkun verran luento-opetusta, mutta pääosin opetus koostuu pienryhmäopetuksesta, johon kuuluu paljon keskustelua, ryhmätöitä ja erilaisia projekteja. Tässä koulutuksessa pääsee käyttämään luovuutta, ideoimaan ja tekemään paljon käytännössä. Opintojen aikana opiskelijat käyvät läpi kaikki peruskoulussa opetettavat aineet musiikista matematiikkaan, ja pääsevät heittäytymään alakouluikäisen oppilaan maailmaan erilaisten harjoitusten kautta. Mukaan koulutukseen on liitetty vahvasti pedagoginen näkökulma ja kasvatustieteen teoriaa, mutta koulutus on siitä huolimatta hyvin käytännönläheinen. Omilla sivuainevalinnoilla voi suunnata tutkintoa työelämää varten, ja hankkia esimerkiksi aineenopettajan kelpoisuuden, suorittaa rehtoriopinnot tai keskittyä taito- ja taideaineisiin. Vaihtoehtoja on kymmenittäin! Kasvatustieteiden piiristä löytyy myös monia muita koulutuksia, ja laaja työkenttä, jonka eri tehtäviin voi suunnata monia eri polkuja pitkin. Jos tuntuu, että kaipaisit lisää tietoa erityisesti Joensuusta tai tarkemmin jostain kasvatustieteen hakukohteesta, laita mulle UEF-lähettiläiden tilien kautta viestiä vaikka Instagramissa, snäpissä tai Facebookissa, vastaan tosi mielelläni kaikkiin kysymyksiin!

Päädyin hakemaan Itä-Suomen yliopistoon, koska halusin lähteä Etelä-Suomesta hieman kauemmas kaupunkiin, jossa olis selkeästi opiskelijakaupungin fiilis, lämmin tunnelma ja hyvä yhteishenki. Luin Joensuusta aikoinaan paljon hyvää, ja tää kaupunki lunasti odotukset opiskelijakaupunkina niin hyvin, että haluun UEF-lähettiläänä kertoo just sulle, että Joensuu ja Itä-Suomen yliopisto on ihan huippupaikkoja opiskella! Oon siis viihtynyt Joensuussa paremmin kuin hyvin, ja kolmessa vuodessa tästä kaupungista on tullut mulle toinen koti. Vaikka muutto yli 400 kilometrin päähän kotikaupungista aluksi jännitti, huomasin jo ekana opiskeluvuotena, että tää valinta oli varmasti yks mun elämän parhaista päätöksistä. Parasta täällä on ollut opintojen aikana löytää ihania ystäviä, jonka on varmasti osaltaan mahdollistanut hyvä yhteishenki ja aktiiviset ainejärjestöt.

Ootan innolla, että pääsen tapaamaan teitä tän lukuvuoden aikana, juttelemaan teidän fiiliksistä tulevaisuuteen liittyen, ja kertomaan teille lisää tarinoita meidän yliopistosta ja etenkin kasvatustieteistä. Toivottavasti nähään pian!