HEIDI//SOVELLETTU FYSIIKKA

Heidi Malinen

Sovellettu fysiikka

2. Vuosikurssi

Facebook Blogger

Heidi toimii myös tuutorina uusille opiskelijoille ja on mukana ainejärjestön hallituksessa

Olen Heidi Malinen ja opiskelen toista vuotta sovellettua fysiikkaa Itä-Suomen yliopistossa. Opiskelen siis Kuopion kampuksella, mutta olen kotoisin Kainuun korpimetsistä. Vapaaehtoishommia voisi jo kutsua harrastuksekseni, tykkään olla mukana kaikenlaisissa tehtävissä, kuten ainejärjestön hallituksessa.

Olen siitä kummallinen tapaus, että vihasin yläasteella luonnontieteitä. Fysiikkaa inhosin kaikista eniten, mutta jokin ajattelussani muuttui lukiossa. Valitsin pitkän matematiikan lukioon kaikkien painostamana ja lopulta se osoittautuikin yhdeksi lempiaineistani. Lukion opo suositteli minua jatkamaan luonnontieteiden opiskelua pidemmälle, koska minua kuitenkin kiehtoivat esimerkiksi avaruus ja pienhiukkaset. Pikkuhiljaa fysiikka vei voiton ja kiinnostuin sen opiskelusta todella. Se, miten fysiikan teorioista voidaan rakentaa jotain käytännöllistä kiehtoi minua. Alunperin suunnittelin hakevani Helsinkiin opiskelemaan tähtitiedettä avaruuskiinnostukseni vuoksi. Selatessani opintotarjontaa, huomasin Itä-Suomen yliopistossa sovelletun fysiikan, siis fysiikan koulutusalan, jossa teoriat siirretään käytännön sovelluksiin. Se alkoi kiinnostaa minua enemmän kuin fysiikan teorioiden kanssa puljaaminen. Sen takia valitsin UEFin. Vaikka tuolloin käsitykseni sovelletusta fysiikasta oli erilainen kuin mitä todellisuus on tarjonnut, olen innostunut alastani entistä enemmän.

Tulevaisuudessa valitsen todennäköisesti lääketieteellisen fysiikan koulutuksen erikoistumisvaihtoehdokseni ja jatkan sairaalafyysikkon koulutukseen, joka on UEFin erikoisuus. Työskentelisin siis sairaalassa lääkärien apuna muun muassa syöpädiagnostiikassa ja suunnittelisin laitehankintoja. Toisaalta minua on alkanut kiinnostaa laskennallinen fysiikka, koska matematiikka ei ole minulle ylitsepääsemätöntä ja laskennallisen puolen fyysikot voivat työllistyä tutkijoiksi melkein mille tahansa fysiikan alueelle. He ovat esimerkiksi niitä tyyppejä, jotka mallintavat monimutkaisia asioita tietokoneella. Minusta tulee siis isona ainakin tutkija, koska sairaalafyysikoiden koulutukseen kuuluu tutkimusta!

Opiskelussa rankinta on oikeastaan kaikki (hah), koska alamme vaatii ymmärrystä matematiikasta ja fysiikasta. Monesti luennoilla asiat ovat ihan absurdeja ensikuulemalta, mutta tästä päästään siihen antoisimpaan osuuteen opiskelussa. Nimittäin se onnistumisen elämys, kun tajuaa kuinka jokin tietty asia ratkaistaan, auttaa minua jaksamaan opinnoissa ja kannustaa eteenpäin! Silloin aina huomaa, miten antoisaa alamme onkaan kaikesta vaikeudestaan huolimatta.

Paras hetki UEFissa?

Parhaat hetkeni UEFissa liittyvätkin juuri näihin onnistumisen elämyksiin, sekä ainejärjestön toimintaan.